keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Topiary

Muotopuutarha on Ranskassa syntynyt puutarhan suunnittelutyyli, jossa pyritään esteettisesti kauniiseen puutarhaan muotoilun ja symmetrian avulla. Kuuluisin ranskalainen muotopuutarha taitaa olla Versailles'n palatsin puisto Pariisin lähellä, jonne joku päivä vielä haluan matkustaa :).
Muotopuutarhojen tunnusmerkkejä ovat geometrinen yleissuunnitelma, näkyvällä paikalla oleva korotettu terassi, josta avautuu näkymä puutarhaan sekä perspektiivinen keskiakseli.

Topiary on puiden ja pensaiden leikkausta tiettyyn muotoon. Cumbriassa, Pohjois-Englannissa, on muotoonleikattujen puiden ja pensaiden puutarha, Levens Hall. Englannissa ollessani pääsin käymään paikassa ja uskomattoman kaunishan se on! Vierailin puutarhassa keväällä, joten kesäkukat oli juuri vasta istutettu, kesällä paikka olisi varmasti vielä näyttävämpi.



Kuten yleensä muotoonleikatuissa puutarhoissa, myösLevens Hallilla on käytetty eniten puksipuuta. Suomessa puksipuu talvehtii vain I-II-vyöhykkeillä, joten tänne meidän V-vyöhykkeelle puksipuuta ei voi mitenkään jättää talvehtimaan ulos oman onnensa nojaan. Toki puksipuuta voi kasvattaa täälläkin esim. ruukuissa, mutta talvehtiakseen se tarvitsee erityiset olosuhteet :).

Onneksi meillä kuitenkin on mahtava taikinamarja (Ribes alpinum), joka talvehtii täällä pohjoisessakin. Taikinamarjasta voidaan puksipuun tavoin leikata matalia aitoja, kuten yllä olevassa kuvassa puksipuu on leikattu. Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa itse asiassa voi nähdä matalan muotoonleikatun taikinamarja-aidan! Kannattaa käydä katsomassa!

Ps. Itse olin työharjottelussa Muncasterin puutarhassa, mutta kuulin että Levens Hallillekin toivottaisiin suomalaisia harjottelijoita, jos olet puutarha-alan opiskelija niin kannattaa harkita :)!!

2 kommenttia:

June kirjoitti...

Unohdit mainita kaikkien Johnny Depp -fanien tunteman muotopuutarhan: Edward Scissorhandsin asuinlinnan pihamaan ;)

Sari kirjoitti...

Heh, no niinpä unohdinkin :D! Vitsit, en muistanut ollenkaan koko saksikäsi-eetvarttia!!
Pitäisikin taas katsoa tuo elokuva, hyvä kun muistutit :)