maanantai 30. maaliskuuta 2009

Parvekepuutarhani

Kerrostaloasujana minun on tyytyminen parvekepuutarhaan. Reilu vuosi sitten asuimme vielä keskustassa, missä meillä oli suuri, aurinkoinen lasitettu parveke, mutta nyt minun on tyytyminen lasittomaan varjoisaan parvekkeeseen. Huoh.

Oikeastaan entinen parvekkeeni ei ollut niinkään suuri, se oli pitkä ja kapea. Kesäisin jaoin parvekkeen kahteen osaan, oleskelutilaan ja "kasvimaahan". Kasvatin pienessä "kasvihuoneessani" ja kasvatussäkeissä kasvihuonekurkkua, kirsikkatomaattia, tomaattia, salaatteja, herneitä, retiisiä, mansikoita, paprikaa ja yrttejä. Satoa sain varsinkin kurkusta, tomaatista, herneistä ja salaateista.
Yhtenä kesänä kokeilin jopa maissia kasvatussäkissä (näkyy alla kuvassa oikealla), mutta laihoin tuloksin. Esikasvatus olisi pitänyt aloittaa hyvissä ajoin, suoraankylvö toukokuun lopulla oli liian myöhään. Maissi tarvitsee pitkän kasvukauden tuottaakseen satoa.

Tässä kasvamassa mm. kurkku, tomaatti, maissi, sokeriherne, rucola, mansikka ja ruohosipuli. (Kuvassa näkyy myös kuivuneet retiisit, kokeilin niiden kasvatusta pienessä ruukussa, ja sain jopa satoa, mutta toki ne isomman ruukun tarvitsisivat)

Tomaatin raakileita!

Kurkku valmiina poimittavaksi (ja hoitotyöt tekemättä :D)!

Nykyinen parvekkeeni on siis varjoisa. Yhteen nurkkaan aurinko ei paista juuri koskaan, mutta suureen osaan parvekettani aurinko paistaa iltakuudesta alkaen joten kuten (puiston puut varjostvat). "Kasvihuoneeni" olen sijoittanut tilan valoisampaan osaan. Viime kesänä kasvatin hyllykössä yrttejä ja mansikkaa, mutta sääolot olivat sen verran viileät, että mansikkani kukki vasta loppukesästä enkä saanut satoa ollenkaan!

Tämä kesänä aion kasvattaa parvekkeellani köynnöskrassia, hajuherneitä ja erilaisia yrttejä (basilika, oregano, ruohosipuli). Aion myös yrittää kasvattaa kasvihyllykössäni mansikkaa, ruukkutomaattia, chilipaprikaa ja paprikaa. Nämä selviävät pienehköissä ruukuissa, joten saan ne hyllykkööni mahtumaan. Toivottavasti tästä kesästä tulee aurinkoisempi ja lämpimämpi kuin viime kesästä!

Suosittelen kasvusäkkien käyttämistä muuallakin kuin kasvihuoneissa. Ne ovat todella näppäriä! Ne on tarkoitettu kolmelle kasville, ja niissä on lannoitteet valmiina koko kesälle, joten sinun tulee ainoastaan huolehtia kasvien kastelusta. Kasvusäkkejä on sekä Biolanilla että Kekkilällä, ja niitä myydään puutarhamyymälöissä.

Ei kommentteja: